Pierre Dukan i historia diety proteinowej
Pierre Dukan - twórca najpopularniejszej obecnie diety białkowej jest Francuzem, z wykształcenia lekarzem internistą o 30 letnim doświadczeniu zawodowym w dietetyce. Nad swoją książką "Nie potrafię schudnąć", wydaną w 2008 roku, która opisuje zasady diety białkowej (zwanej również dietą protal) pracował praktycznie przez całe życie. Pierre Dukan napisał 19 książek na temat diety, które zostały przetłumaczone na 9 języków i sprzedały się w ilości ponad 2,5 mln egzemplarzy na całym świecie. Dietę protal stosują nie tylko Francuzi, ale również Amerykanie, Polacy i Koreańczycy.
Choć Pierre Dukan do pełnego ustalenia zasad diety proteinowej dochodził wiele lat, opowiada że pierwszym natchnieniem do stworzenia diety była prośba pacjenta, który prosił Dukana o pomoc w stworzeniu idealnej diety, która pozwoli mu zrzucić kilogramy. Pacjent powiedział Dukanowi, że dieta musi mieć dwie zasady - nie może trwać zbyt długo oraz musi pozwalać na jedzenie mięsa, z tego bowiem nie potrafi on zrezygnować. Dukan podumał i doradził koledze, by ten skupił przez następnych pięć dni na jedzeniu białek i piciu dużych ilości wody. Po pięciu dniach okazało się, że przyjaciel schudł 4,5 kg. Nie mogąc uwierzyć w efekty, Dukan zalecił kontynuacje diety przez kolejnych pięć dni. Efekt - kolejne 2,5 straconych kilogramów. Lekarz tak zafascynował się efektami diety, że postanowił zbadać sprawę głębiej. Zmienił specjalizację z neurologii na dietetykę i kolejne 30 lat spędził na leczeniu otyłości.
Podstawowym problemem, który Pierre Dukan postawił sobie za cel rozwiązać, było zaprojektowanie takiej diety, w której nie będzie efektu jo-jo. Jak sam mówi, najgorszą rzeczą w życiu dietetyka jest powracający po sześciu miesiącach pacjent, który odzyskał z nawiązką wszystko co z takim wyrzeczeniem stracił. Dukan nie wyobrażał też sobie tego, by pacjenta trzymać przez całe życie na restrykcyjnej diecie - świat smaków jest zbyt bogaty by się oprzeć pokusie i przez całe życie odmawiać sobie przyjemności.
Dzięki wieloletnim badaniom, mamy teraz do dyspozycji jedną z najpopularniejszych obecnie diet - dietę protal. Nazwa diety pochodzi od połączenia dwóch słów - proteiny i naprzemienne (z franc. protein + alternatives). Wprawdzie jest to dieta na całe życie, ale nie jest to dieta przykra dla psychiki i samopoczucia odchudzającego się. Po osiągnięciu upragnionej wagi i przejścia przez okres stabilizacji, wystarczy poświęcić jeden dzień w tygodniu na to, by odżywiać się tylko białkiem. To ma być naszą gwarancją zachowania szczupłej sylwetki ciała.
Dieta Dukana a celebryci
Do popularyzacji diety Dukana przyczyniły się nie tylko jej spektakularne efekty i długotrwałe efekty diety, ale również to, że na dietę białkowa przeszło sporo celebrytów. Po ciąży na diete protal przeszła Jennifer Lopez, modelka Gisele Bundchen, a z naszego rodzimego podwórka, dietę Dukana stosowały takie gwiazdy i znane osobistości jak Dorota Zawadzka (Super Niania) czy Adam Hofman (poseł PiS).
Reklama
Artykuły o diecie Dukana
- 00. Dieta Dukana - Przepisy
- 01. Woda i otręby w diecie Dukana
- 02. Dieta Dukana a antykoncepcja
- 03. Dieta Dukana a alkohol
- 04. Dieta Dukana a życie rodzinne
- 05. Jajka w diecie Dukana
- 06. Proteiny w proszku
- 07. Dlaczego stosując dietę Dukana
nie musimy liczyć kalorii? - 08. Zrezygnuj z windy a schudniesz
- 09. Gdy nie chudniemy zbyt szybko
- 10. Nabiał w fazie uderzeniowej
- 11. Dieta Dukana i duże imprezy
- 12. Jak urozmaicać dietę?
- 13. Faza naprzemienna -
Warzywa, ale jakie? - 14. Jeść bez ograniczeń?
- 15. Znajdź sobie cel realizowany
w trakcie diety - 16. Jak unikać pułapek
drugiej fazy diety Dukana? - 17. Spadek wagi w drugim etapie
diety Dukana - 18. Dieta, Dukan i jadłospis
- 19. Czy dieta Dukana jest kontrowersyjna?
- 20. Dieta Dukana a cholesterol
- 21. Jak wytrwać przy diecie Dukana
i nie wywołać burzy w rodzinnym domu?
Czy brak efektów odchudzania to wynik złej diety?
Glutamina – potencjał w treningu
Różne diety w cateringu dietetycznym?