Kebab szejka z dipem ogórkowo-czosnkowym
Dieta Dukana - Przepis - Faza 2 (naprzemienna)
Zima jest czasem, kiedy w szczególny sposób potrzebujemy rozgrzewających przypraw i zdecydowanych smaków. Dobrym pomysłem jest zastosowanie pomysłów z kuchni indyjskiej. Inspirowałam się książką "Kuchnia indyjska" Shehzad Husain, dostosowując przepis do zasad diety. Pomysł na dip jest mój, choć przepisy z tej książki również były dla mnie inspirujące. Danie przyjemnie rozgrzewa i przenosi w ciepłe rejony :)
Kebab szejka (porcja na 2 - 4 osób)
- 300 g mięsa wołowego mielonego
- pół posiekanej cebuli
- posiekany/zmiażdżony ząbek czosnku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki chili
- łyżeczka przyprawy garam masala
- opcjonalnie: łyżka maizeny (gdy masa słabo się formuje)
- patyczki lub szpikulce do szaszłyków
- kilka plastrów cytryny
Dip ogórkowo-czosnkowy
- 1 niewielki ogórek lub 1/2 dużego
- ćwierć białej cebuli
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 małego jogurtu naturalnego
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 2 szczypty pieprzu
Na początku przygotować dip: wrzucić czosnek i cebulę do blendera albo drobno posiekać, zmiksować z ogórkiem, dodać jogurt, pieprz i sól. Dip przelać do miseczki i wstawić do lodówki.
Do miski wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Imbir, kminek, kolendrę, ziele angielskie, chili i garam masalę utrzeć w moździerzu na proszek. Przyprawy i sól dorzucić do cebuli i czosnku, wymieszać. Dodać mięso i jogurt, wyrabiać ręką na jednolitą masę. Jeśli trzeba, dodać maizenę.
Formować szaszłyki, układać je na blasze (może być wyłożona pergaminem). Piec w piekarniku przez pół godziny w temperaturze 200 stopni.
Podawać z dipem uprzednio schłodzonym w lodówce i plastrami cytryny.
Autorka: turlaczek
Reklama
Artykuły o diecie Dukana
- 00. Dieta Dukana - Przepisy
- 01. Woda i otręby w diecie Dukana
- 02. Dieta Dukana a antykoncepcja
- 03. Dieta Dukana a alkohol
- 04. Dieta Dukana a życie rodzinne
- 05. Jajka w diecie Dukana
- 06. Proteiny w proszku
- 07. Dlaczego stosując dietę Dukana
nie musimy liczyć kalorii? - 08. Zrezygnuj z windy a schudniesz
- 09. Gdy nie chudniemy zbyt szybko
- 10. Nabiał w fazie uderzeniowej
- 11. Dieta Dukana i duże imprezy
- 12. Jak urozmaicać dietę?
- 13. Faza naprzemienna -
Warzywa, ale jakie? - 14. Jeść bez ograniczeń?
- 15. Znajdź sobie cel realizowany
w trakcie diety - 16. Jak unikać pułapek
drugiej fazy diety Dukana? - 17. Spadek wagi w drugim etapie
diety Dukana - 18. Dieta, Dukan i jadłospis
- 19. Czy dieta Dukana jest kontrowersyjna?
- 20. Dieta Dukana a cholesterol
- 21. Jak wytrwać przy diecie Dukana
i nie wywołać burzy w rodzinnym domu?
Czy brak efektów odchudzania to wynik złej diety?
Glutamina – potencjał w treningu
Różne diety w cateringu dietetycznym?