Kebab szejka z dipem ogórkowo-czosnkowym

Dieta Dukana - Przepis - Faza 2 (naprzemienna)

kebab szejka

Zima jest czasem, kiedy w szczególny sposób potrzebujemy rozgrzewających przypraw i zdecydowanych smaków. Dobrym pomysłem jest zastosowanie pomysłów z kuchni indyjskiej. Inspirowałam się książką "Kuchnia indyjska" Shehzad Husain, dostosowując przepis do zasad diety. Pomysł na dip jest mój, choć przepisy z tej książki również były dla mnie inspirujące. Danie przyjemnie rozgrzewa i przenosi w ciepłe rejony :)

Składniki

Kebab szejka (porcja na 2 - 4 osób)

  • 300 g mięsa wołowego mielonego
  • pół posiekanej cebuli
  • posiekany/zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki chili
  • łyżeczka przyprawy garam masala
  • opcjonalnie: łyżka maizeny (gdy masa słabo się formuje)
ponadto:
  • patyczki lub szpikulce do szaszłyków
  • kilka plastrów cytryny

Dip ogórkowo-czosnkowy

  • 1 niewielki ogórek lub 1/2 dużego
  • ćwierć białej cebuli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 małego jogurtu naturalnego
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 2 szczypty pieprzu

Przygotowanie

Na początku przygotować dip: wrzucić czosnek i cebulę do blendera albo drobno posiekać, zmiksować z ogórkiem, dodać jogurt, pieprz i sól. Dip przelać do miseczki i wstawić do lodówki.

Do miski wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Imbir, kminek, kolendrę, ziele angielskie, chili i garam masalę utrzeć w moździerzu na proszek. Przyprawy i sól dorzucić do cebuli i czosnku, wymieszać. Dodać mięso i jogurt, wyrabiać ręką na jednolitą masę. Jeśli trzeba, dodać maizenę.

Formować szaszłyki, układać je na blasze (może być wyłożona pergaminem). Piec w piekarniku przez pół godziny w temperaturze 200 stopni.

Podawać z dipem uprzednio schłodzonym w lodówce i plastrami cytryny.

Autorka: turlaczek

« Powrót do przepisów